Installeer Macromedia Flash Player om deze slideshow te bekijken
Tips
RVS, Hoe te behandelen
Roestvast staal (RVS) in de wandelgangen ook wel roestvrij staal genoemd, wat overigens een benaming is die de lading niet dekt, is bij uitstek geschikt voor gebruik in de voedingsmiddelen- en farmaciesfeer, in omgevingen met een destructief niet chloride karaker en als materiaal voor sier- en designwerk. Met juist onderhoud blijft het aanzien van het materiaal steeds als nieuw.
Het 'geheim'? Een minuscuul oxidehuidje! Dat 'roest' laagje zorgt er voor dat RVS het uiterlijk vasthoud dat het in nieuwstaat had, of het nu onbewerkt is, gestraald, geslepen of gepolijst. Het is dan ook van het grootste belang , dat deze oxidelaag intact blijft.
Na beschadiging of verwijdering van die laag, hersteld het materiaal de oxidelaag binnen korte tijd. Echter alleen wanneer de herstelling plaats vind vanuit het RVS zelf, is het beschermende effect tegen corrosie effectief. Is de beschadiging ontstaan door aanraking met ijzer (zagen, vijlen, slijpen e.d.) of door lassen, zijn zwaardere middelen noodzakelijk teneinde het materiaal te reinigen en passief te maken.
"Beitsen" met een fluorwaterstof/salpeterzuuroplossing of een elekto-analytische behandeling zijn dan noodzakelijk. Het behoeft geen betoog dat kennis van zaken hierbij van belang is. Werk voor vaklui dus!
Stralen met b.v. glasparels of slijpen, schuren of polijsten geven aan het materiaal oppervlak een 'stralend' uiterlijk. Voorkom echter, na behandeling, het aanraken met de huid; een vingerafdruk is blijvend onder het oxidelaagje! Gun het materiaal de tijd om 'aan de lucht' een nieuw huidje te vormen.
Chloor oplossingen worden graag gebruikt om de ontsmetten; niet bij RVS dus! Het is funest voor roestvast staal; het veroorzaakt putcorrosie waardoor er binnen afzienbare tijd gaatjes ontstaan. U zou maar een glanzende producttank of een strak leidingstelsel hebben aangeschaft, waaruit het plotseling overal begint te lekken! Dat kan zelfs bij nieuw eerste klas materiaal, binnen enkele dagen of weken het geval zijn.
De RVS kwaliteit 304L voldoet in de meeste gevallen goed. Gebruik in chloride omgevingen, bij zoutoplossingen, stoom- en condensaat liever de kwaliteit 316L. Bij een juiste verwerking en behandeling en niet ál te extreme omstandigheden, kan men vele jaren plezier hebben van de investering.
Maak voor het lassen leidingwerk altijd gebruik van 'backinggas', het zorgt voor een gladde doorlas. Zonder 'backinggas' verbrand een deel van de las aan de binnenzijde; een broedplaats voor bacteriën en een beduidend minder sterke las. We zijn met onze endoscoop al heel wat verkoolde lassen tegengekomen.
ROESTVAST STAAL: EEN UNIEK EN BLIJVEND MATERIAAL!